Slovníček „také sommeliera“

Šáňo, šampáňo, bubliny – jakékoliv šumivé, či perlivé víno bez rozdílu

Koňak – jakýkoliv destilát tmavé barvy – možná destilovaný z vína

Pacient, ryba – klient, host restaurace

Flaška – láhev

Špunt – zátka, nejčastěji korková zátka – korek 

Ajskýbl – nádoba na led

Číšničák – sommelierský nůž – zbytečnost

Příručák – příruční ubrousek používaný pro servírování vína

Vařečka, lopata – kolega kuchař

Pingl – kolega číšník

Zkouřit se, najebat se, zakalit, kalit – požít větší množství alkoholických nápojů

Přičuchnout si – přivonět si – organolepticky zhodnotit aroma vína

Karafa, dekantovací košíček – nepotřebuji, zbytečný inventář

Dekantace – neumím, zdržování

Pikolo – malá káva

Ristretto – nevím, zřejmě nadávka

Víno roste – speciální keř „vínovník“ na kterém rostou lahve s vínem

Kysličník uhličitý – oxid uhličitý

Debil, kretén – já, protože jsem napsal článek, ve kterém se poznali někteří „také sommelieři“

 

Další články

Kontaktujte mě

Ivo Dvořák

+420 602 373 048

Co nového se děje ve světě vína?
Sledujte!